Αναζήτηση σε όλο το blog

16.2.14

10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΔΙΑΛΕΞΗ Δρα ΕΥΘΥΜΗ ΛΕΚΚΑ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/2/2014 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, Διάλεξη του Καθηγητή ΕΥΘΥΜΗ ΛΕΚΚΑ, Διδάκτορα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και του ΟΑΣΠ, με θέμα:
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ –
Ο ΡΟΛΟΣ των ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
σε ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»


Ο Καθηγητής ήταν κατανοητός και ουσιαστικός στην ανάπτυξη του θέματος, το οποίο παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον Εθελοντές και μη. Ανέπτυξε εκτενώς τη σημασία της Εθελοντικής προσφοράς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και τους πολλούς και διαφορετικούς τομείς που μπορεί αυτή να βοηθήσει τους πληγέντες. Αναφέρθηκε επίσης και στον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλονιάς, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικό φωτογραφικό υλικό. 


 
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του συμπολίτη Χρήστου Φρίγκα, εκπαιδευτή των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ στην ενότητα μαθημάτων του ΟΑΣΠ, στο Εκπαιδευτικό Εθελοντικό Πρόγραμμα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ & ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.Ο Χρήστος Φρίγκας γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Συνεργάστηκε με μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες, επιβλέποντας μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1988 διορίστηκε στον ΟΑΣΠ. Από τη θέση αυτή, παρακολούθησε πολλά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ανέπτυξε πλούσιο έργο στην εκπαίδευση Εθελοντών και στην ενημέρωση σχολείων και οργανισμών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και κυρίως από σεισμούς. Ταξίδεψε σε όλη σχεδόν την επικράτεια σε κλιμάκια με συναδέλφους του, και κυρίως με τον αχώριστο φίλο του και συνάδελφο Παναγιώτη Παπαδάκη. Συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση αυτή το 2011, και έφυγε από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι.
Η Πρόεδρος ΔΣ των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΠΝΦ, στην αναφορά της στον Χρήστο Φρίγκα τόνισε:
«Ήταν ένας άνθρωπος που πίστεψε σ’ εμάς, μας εμψύχωσε, μας υποστήριξε και μας μετέδωσε με θέρμη τις γνώσεις που θα χρησιμοποιούσαμε αργότερα, για να προσφέρουμε εθελοντικές υπηρεσίες. Στο τελευταίο μάθημα, μας είπε αποφασιστικά «Τώρα, περιμένω από εσάς πράγματα! Τώρα, έχετε ρόλο στην κοινωνία! Έχετε υποχρέωση να προσφέρετε τις γνώσεις σας, και θα είμαι μαζί σας, σε ότι κι αν χρειαστείτε».
Και έκανε την υπόσχεσή του πράξη, βοηθώντας μας να σχεδιάσουμε μόνοι μας άσκηση εκκένωσης σχολείου, να την πραγματοποιήσουμε εμείς, με τον ίδιο και τον κ. Παπαδάκη να μας κατευθύνουν, να μας επιβλέπουν και να διορθώνουν τις κινήσεις μας βήμα προς βήμα, και στη συνέχεια να τις μεταφέρουμε στα σχολεία της πόλης μας, βοηθώντας τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους να κατανοήσουν τις ορθές κινήσεις, κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΠ, για την ασφαλή εγκατάλειψη του σχολείου τους και την μετάβασή τους στους χώρους καταφυγής. Επίσης, μας εκπαίδευσε να πραγματοποιούμε έλεγχο μη δομικών επικινδυνοτήτων στα σχολεία, και να τις επισημαίνουμε στους εκπαιδευτικούς ώστε να εξασφαλίζεται, κατά το δυνατόν,  η προστασία μαθητών και δασκάλων κατά την εκδήλωση του σεισμού.
Επίσης, ήταν εκείνος που μας προέτρεψε και μας βοήθησε ουσιαστικά, να καταρτίσουμε «Σχέδιο κινητοποίησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»,  ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τους ρόλους μας και να βρισκόμαστε, ανά πάσα στιγμή, σε ετοιμότητα.

Αυτά και άλλα πολλά κρατάμε στη μνήμη μας για τον αγαπητό μας εκπαιδευτή, ο οποίος θα έχει πάντα τη δική του θέση, στην καρδιά μας και στη μνήμη μας».
  
Τη Διάλεξη του Καθηγητή ακολούθησε παρουσίαση από τον Προϊστάμενο Δ/νσης Κοινωνικής & Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ κ. ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΚΕΡΠΕΛΗ, με θέμα «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ».